Vinarija Mikulić Pelješac

Obiteljski vinogradi od 1930.
Vinarija Mikuluć Pelješac
star divider

Vino i maslinovo ulje obilježili su živote Pelješčana i ostavili dubok trag u tradiciji poluotoka. Vrijedne ruke peljeških težaka stoljećima obrađuju zemlju, a na najpristupačnijim terenima nastaju plodni vinogradi koji daju vrhunska vina. Jedan od njih je Postup, poznati hrvatski vinorodni položaj na ulazu u Orebić. Podno Postupa u mjestu Mokalo otvorena je Boutique vinarija Mikulić. Uređena je u stilu dalmatinskih konoba u kojima se oduvijek čuvalo najveće dalmatinsko blago. Tu ćete uživati u čaši vrhunskog Postupa Don Josip, kojeg potpisuje obitelj Mikulić. Osim degustacije, moguća je kupnja vina i maslinovih ulja iz obiteljskih vinograda i maslinika.

Vinarija Mikulić – Pelješac
Tajna proizvodnje

Tajna proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u obiteljsku tradiciju Mikulića i prenosi se iz generacije u generaciju, od djeda Josipa – po kojem je vino dobilo ime, do unuka Antonia, koji mu je podario osobni moderniji pečat.
Don Josip će vas zavesti tamnom rubinskom bojom i mirisima crnog voća. Topao i gust s naglašenim taninima tipičnim za pelješke plavce, izvrsno će se sljubiti s poluzrelim sirevima, plavom ribom i crvenim mesom. Ovo je vino za sve prigode, priča sve jezike svijeta, a neprocjenjiv je doživljaj uživati u toj dragocjenoj kapljici u restoranu Stari Kapetan u Orebiću s pogledom pučinu, ili u Boutique vinariji Mikulić u Mokalu.

Plavac Mali Postup

Vrhunsko crno vino od najznačajnije hrvatske sorte plavac mali sa jedne od najboljih pozicija južnih padina poluotoka Pelješca. postup je drugo zaštićeno vino u Hrvatskoj, a ovo vino je njegov najbolji predstavnik. Duboka rubinska boja sa ljubičastim odsjajem u kojoj se već može naslutiti moć i veličina ovog vina. Iako pod utjecajem trostruke insolacije ono je zadivljujuće uspjelo zadržati voćnost i zaigranost. U tome pomaže i malo jači alkohol sa diskretnim ostatkom šećera što mu daje prekrasni baršunast okus. Aromatski se otvara prema crvenom bobičastom voću(borovnica, malina), a njegova ekstraktnost i jako tijelo ostavlja dugi aftertaste koji jednostavno zove na drugi gutljaj. Idealno se sljubljuje sa divljači, ribom i plodovima mora.

Don Josip Mikulić

Vrhunsko crno vino od sorte plavac mali probrano i selekcionirano svake godine ovisno o karakteru berbe u vinogradu –najbolje grožđe sa najboljih loza obitelji Mikulić. Ovo je Postup koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Elegantan a opet robustan, moćan a opet mek, pravi punokrvni vatreni južnjak. Aromatski se otvara na početku prema bobičastom voću(malina, kupina), a onda kada malo prodiše dolazi do izražaja onaj mitski“plavičasti momenat“ koji se profilira prema suhoj šljivi i prosušenom ribizlu. Na ustima je višeslojan sa dugim i zavodljivim aftertastom. Kompaktni tanini su ukroćeni a vino pruža osjećaj iskrenosti i ljubavi prema tradiciji koja ova pozicija baštini.

Vrhunsko suho bijelo vino
Pošip Mikulić

Tajna proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u obiteljsku tradiciju Mikulića i prenosi se iz generacije u generaciju, od djeda Josipa – po kojem je vino dobilo ime, do unuka Antonia, koji mu je podario osobni moderniji pečat.
Don Josip će vas zavesti tamnom rubinskom bojom i mirisima crnog voća. Topao i gust s naglašenim taninima tipičnim za pelješke plavce, izvrsno će se sljubiti s poluzrelim sirevima, plavom ribom i crvenim mesom. Ovo je vino za sve prigode, priča sve jezike svijeta, a neprocjenjiv je doživljaj uživati u toj dragocjenoj kapljici u restoranu Stari Kapetan u Orebiću s pogledom pučinu, ili u Boutique vinariji Mikulić u Mokalu.

Maslinovo ulje Mikulić

Kao jedna od najraširenijih sorti u svijetu, sorta Oblica izvrsno se prilagodila i pelješkom podneblju, te je u maslinicima Mikulić dodatno oplemenjena kakvoćom, svježinom te posebnošću svojih svojstava. Ulje je tamno zelene boje, punog okusa, blage gorčine i pikantnosti. Ovisno o vremenu berbe, ulje od Oblice može biti izrazito svježeg, voćnog mirisa, ali i blagog okusa, slatko zaokruženo, bez jače izražene arome. Slaže se dobro sa laganim jelima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nastaje hladnim prešanjem najboljih autohtonih sorta. Maslinovo ulje je neizbježan sastojak ponude restorana Stari kapetan u Orebiću i restorana Adriatic u Mokalu.